Steeds meer organisaties hebben een 'werken-bij' sectie in hun corporate website. En daarmee wordt het belang hiervan steeds meer gezien door werkgevers. Maar, nog steeds ontbreekt vaak een 'werken-bij' sectie of is het slechts een beknopte pagina met 2 foto's en een adres. Gemiste kans!
Als u het goed aanpakt, kan uw 'werken-bij' sectie het kloppend hart van uw website worden. De plaats waar uw medewerkers èn potentiële medewerkers kunnen samenkomen. Waar de werksfeer binnen uw organisatie wordt weergegeven en waar uw organisatie wordt gepromoot. Het is ook een landingspagina, voor uw employer branding-uitingen op social media. Kortom: een pareltje, dat te vaak verborgen blijft.
Ook voor u een 'Werken-bij' website?
Als u mij inschakelt om een 'Werken-bij' website te ontwikkelen, ga ik alsvolgt te werk:
- Eerst wil ik meer weten over uw organisatie en de bedrijfscultuur. Heeft u hier over nagedacht? Welk soort mensen passen hier goed?
- Dan gaan we bepalen wat de plaats wordt van de 'Werken-bij' website. Krijgt hij een prominente plek?
- Welke inhoud gaan we plaatsen op de site?
- Vacatures (zonder categorie 'overig'. Wie wil er nu een 'overige' baan?
- Een job alert, zodat mensen op de hoogte worden gehouden van nieuwe vacatures.
- Een goede zoekmachine, zodat men kan zoeken naar vacatures.
- Ervaringen van huidige, succesvolle medewerkers.
- Video's en afbeeldingen
- Social media buttons
- En het liefst een duidelijk ATS (Applicants Tracking System) achter de 'Werken-bij' website.
Met een ATS maakt u de 'applicants journey' (de ervaringen van sollicitanten tijden het sollicitatieproces) inzichtelijk en een fijne ervaring. U kunt afgewezen kandidaten bewaren, om eventueel te benaderen bij nieuwe vacatures. U kunt de prestaties van social media campagnes meten en hierop bijsturen. Kortom, een goed ATS is belangrijk! Ik help u graag met de aanschaf hiervan.